Apple, en popüler kişisel teknoloji ürünlerinin bazılarının üreticisidir, ki bu bir gerçektir, ancak bu her zaman böyle değildi. Gelin şirket tarihinin en başarısız Apple ürünleri listemize gelin birlikte unutulmak için bu geçmişe gidelim.
Apple, kurulduğu günden bu yana başarısı ve yaratıcılığıyla dünyanın en büyük bilgisayar, teknoloji ve yazılım şirketlerinden biri haline geldi. iMac, iPod, iPhone, iPad, iTunes, iOS … Bütün bunlar o kadar çok insan tarafından benimsenmiş ve tüketilmiştir ki “i” kelimesini tek başına duyduğunuzda aklınıza gelen ilk şey genellikle Apple olur.
Tüm bu başarılara rağmen her firma gibi. Apple ayrıca geçmişinde birkaç başarısızlık ve düşüş yaşadı. Bu süreçlerden geçerken bazı ürünleri kullanıcılar ve teknoloji eleştirmenleri tarafından sert eleştirilere maruz kaldı. Bazı ürünleri satılmamış veya satılan ürünler son derece başarısız olmuştur. Geçmişe kısaca göz atarak en başarısız Apple ürünlerinin listesini sizler için derledik.
Apple Quicktake 200 dijital kamera (1994):Apple için Quicktake 200, aslında içinde bulundukları düşüşten kurtulan ilk dijital kameralardan biri olarak öne çıkan bir hareketti. Bir bilgisayara doğrudan bağlanabilen bir kamera şimdi basit görünüyor ama 1994'te çoğu insan için bir rüyadan başka bir şey değildi. Apple Quicktake 200'ün en büyük sorunlarından biri fiyatıydı. Apple, 749 dolarlık fiyatı ilk teknolojiye bağladı. Ancak tek sorun bu değildi. Kameranın çözünürlüğü çok kötü ve hafızası çok düşük ve sadece 8 resim. Ayrıca odak ve önizleme özelliklerinden yoksundu. En büyük sorun, kameranın yalnızca Apple bilgisayar serisi Mac ile uyumlu olmasıydı. Apple Newton (1993):Şirket, Apple Newton'u piyasaya sürdüğünde, günümüz cep bilgisayarı teknolojisinin ilkiydi. Bir çeşit cep asistanı olarak tanıtıldığında, defter, rehber gibi insanların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyordu. Newton kullanılmaya başladığında sorunları da su yüzüne çıktı. Her şeyden önce, yazılımı yönetmek gerçekten zordu ve sürekli istenmeyen hatalara neden oluyordu. Özellikle el yazısı özelliği o kadar kötüydü ki o dönemde çizgi filmlerde ve dizilerde ironi ile alay edildi. Bu sorunlara ek olarak 699 dolarlık satış fiyatı da eklendiğinde Newton çok popüler değildi; En başarısız Apple ürünleri listemize girmeyi hak etti.
Power Mac G4 Küpü (2000):
En başarısız Apple ürünleri listemizde yer almak sizin için ilginç olabilir. Aslında Power Mac G4 Cube, çok sayıda insan için Apple tarihinde en çok sevilen ürünlerden biridir. Nedeni muhteşem görsel tasarımıdır. O kadar estetik ki, New York Modern Sanat Müzesi'nde yalnızca bir Power Mac G4 Küpü var.
Elbette görsel tasarım, bireysel teknolojik ürünler için çok önemli bir faktördür. Bununla birlikte, ürün, gerekli olan kullanılabilirlik açısından çok zayıftı. Fiyat açısından pahalı standardını koruyan Apple'ın gözden kaçırdığı detay, aşırı ısınma sorunu ve iskeletin çatlama veya kırılmaya çok uygun olmasıydı. Bu sorunlara ek olarak Power Mac G4 Cube, kullanıcılarına düşük performans sorunu da veriyordu. Bununla birlikte Apple, üstün görsel başarısıyla yeterli sayıda satış yapmayı başardı. Macintosh TV (1993):Aslında ürün, bilgisayardan televizyon seyretmeyi sağlayan teknolojisiyle, üretildiği 1993 yılında bir devrimdi. Siyah olarak üretilen ilk Mac olmasının yanı sıra küçük bir denetleyici, fare ve klavyeden oluşan bir masaüstü setiydi. Sorun, Apple tarafından üretilen en çirkin kaba şeylerden biri olmasıydı – ve hatta belki daha sonra. Power Mac G4 Cube'un ne kadar başarılı olduğunun tam tersini hayal edin. Macintosh TV istenilen satış rakamlarına ulaşamadı, çok kısa sürede piyasadan çekildi ve üretimi durduruldu. Bu kısa dönemde yaklaşık 10.000 adet satıldı. Bu sayı, Apple ürünleri arasında en düşük satış rakamı olarak tarihe geçti.
20. Yıl Dönümü Macintosh (1997):
Apple'ın 1997 yılında 20. yılı şerefine ürettiği bilgisayar, estetik bir tasarım olmasına rağmen 7500 dolarlık satış fiyatı ile yanıyordu. Ana sorun, Bilgisayarın sadece görsel olmasıydı. Zamanına göre çok estetik bir tasarım olmasına rağmen performans açısından çok kötü bir bilgisayardı.
Başlangıçta ana ürün olarak değerlendirilen bilgisayar, sınırlı sayıda özel seride satışa sunuldu. Bu fiyat artışında da etkili oldu. Ancak tasarımı çok kısa sürede tamamlanan bilgisayarın içeriğinde Apple'ın halihazırda kullanılan bileşenleri tercih etmesi nedeniyle zayıf performans kullanıcılar tarafından eleştirildi. Nedeni ise 10 yıl sonra bu listede olacak. Apple Stand'ı bu listeye aday yapan şey, 1000 $ 'lık ücreti ekranı dik tutmaktan başka işlevi olmayan bir standa veriyor olmanızdır. Apple bugüne kadar fiyat ölçeklerini hep yüksek tutmuştur. Bazen eleştirilse de kaliteli, kullanışlı ve estetik ürünlerle kullanıcıların beklentilerini karşılamayı başardı. Ancak, bir standa 1000 dolarlık bir fiyat koymak o kadar rahatsız ediciydi ki, tanıtım sırasında katılımcılar tarafından yuhalandı. ABD'de iPhone 11'in fiyatının 1000 dolar civarında olduğu düşünüldüğünde Apple Stand bu listenin en büyük adaylarından biri gibi görünüyor.
Macintosh Performa x200 (1992):
1992 yılı. Apple, Macintosh Performa X200'ü piyasaya sürdü. Görsel olarak Apple'ın varsayılanında olan ürünün sorunu yine içerikti. Düşüşün getirdiği ekonomik çıkmaz nedeniyle, şirket bu bilgisayarın üretiminde çok fazla kesinti yaptı. Apple'ın durumundan çıkmaya çalışırken ürettiği Macintosh Performa X200, düşük performansının yanı sıra pek kullanışlı olmadı. Apple, tarihinin dönemine göre en düşük performans ve satış başarısını getiren ürünlerden biri olarak tarihe geçti.
Apple e.World (1994)
Genellikle donanımıyla bildiğimiz Apple; İTunes, Safari ve iOS gibi yazılım başarılarının olduğu unutulmamalıdır. Apple e.World bunlardan biri olabilirdi. Sorun, her zaman olduğu gibi fiyattı. Yanlış pazarlama stratejileri sonucunda e.World beklenen kitleye ulaşamadı. Sadece 2 yıldır kullanılıyordu. EWorld, yalnızca Amerika'yı kapsayan ve e-postalarınıza, haberlerinize ve yazılımlarınıza çok kolay erişim sağlayan çevrimiçi bir hizmetti. Kullanım kolaylığının yanı sıra kendine özgü özellikleriyle de ilgi çekiciydi. Fiyat ayda 8,95 dolar olarak belirlendi. Eğer pek bir şey duymadıysanız, diyelim ki hizmet sabah 06.00'dan akşam 18.00'e kadar ve ek hizmet ücreti saat başına 6,95 dolar. Belki fikriniz değişmiştir. Apple Bandai Pippin (1996):Apple Bandai Pippin, 1996 yılında Nintendo 64, PlayStation ve Sega Saturn'e rakip olarak piyasaya sürülen bir oyun konsoluydu. Tüm Apple ürünleri arasında, dönemine göre performans açısından iyi ve çok güçlü bir konsol olmasına rağmen en büyük sorun yine de fiyatıydı.
Diğer konsollara göre az sayıda oyunu vardı ve oyunları diğer konsollar kadar başarılı değildi. Bununla birlikte, yaklaşık 600 dolarlık fiyatı rakiplerinden çok daha yüksekti. Bu nedenle istenilen kitleye ulaşamadı. Merak edenler, bu talihsiz konsolun tüm hikayesini burada bulabilirler. Apple USB Fare (1998):
Standart mouse tasarımlarına estetik ve çarpıcı bir alternatif olarak 1998 yılında üretilen Apple USB Mouse, aslında teoride amacını taşıyan bir üründü. Düzleştirilmiş yuvarlak formuyla gerçekten farklıydı, gerçekten güzel görünüyordu ve adı "Hokey Topu" olarak kullanıcılar arasında yayıldı. Maalesef Apple, bu farkın ürün piyasaya sürüldükten çok sonra kullanımda sorunlara yol açtığını fark etti. Mouse'un kullanımdaki hassasiyeti zorlaştıran yapısının yanı sıra mouse'un kablosu da oldukça kısa tasarlandı. Apple Hockey Disc'in sorunları dışında en büyük talihsizliği, dizüstü bilgisayarların USB portlarının merkezden sola aktarılmasıyla çakışmasıdır. Kısa kablo ve kullanım zorluğu bu ürünün ömrünün kısalmasına neden olmuştur.
iPod Shuffle 3. Nesil (2009):
2009 yılında piyasaya sürülen 3. Nesil iPod Suffle, önceki nesle göre daha minimalist bir tasarıma ve kontrol dinamiklerine sahipti. Dünyanın en küçük müzik çaları olduğunu söylememiz anlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak sorun, bu minimalist yaklaşımın oldukça sinir bozucu bir şekilde kullanılmasıydı.
Cihazın tüm kontrolleri, kulaklıktaki bir düğmeye indirildi. Ancak çoğu insan bu kulaklığa sahip değildi veya kulaklığın yapısını beğenmedi. Ek olarak, kulaklıktaki tek tuşla kontrol, Apple tasarımcılarının hayal ettiği kadar kullanışlı değildi. Bir şarkıyı dinledikten sonra, yeni şarkıyı 6 saniye dinlemeniz ve ardından o şarkıyı tekrar dinlemek için kulaklıktaki düğmeye 3 kez basmanız gerekiyordu. Yazarken bile insanların kafası karışıyor … Apple III (1980):Apple II, piyasadaki en iyi bilgisayarlardan biriydi ve bugüne kadarki en iyi Apple ürünü oldu. Apple III ise Apple 2 için büyük bir beklenti yarattı. Steve Jobs'un tüm havalandırma deliklerini ve fanları tasarımdan çıkarma arzusu nedeniyle, sıcaklık kontrolü için daha ince bir metal üretilmesine karar verildi, ancak bu yeterli değildi. Bu özelliklere rağmen, yeni tasarımın soğutulmaması, bir süre kullanıldıktan sonra, bilgisayarın içindeki yongalar yüksek sıcaklık nedeniyle gerçekten eriyor. Elbette Apple bu sorunu çözmenin bir yolunu buldu ancak bu dönemde ürünün çok kötü bir ün kazanmasına engel olamadı. Serbest bırakılan ilk 14.000 Aplle III geri çekildi ve kullanıcılara iade edilen ücretler firma için büyük bir ekonomik yük oldu. Kusurlu Apple III daha sonra yaklaşık 70.000 satışa ulaşsa da, ilk sürümün yarattığı tarihi başarısızlık unutulamadı. En başarısız Apple ürünleri listemizin başında Apple III, şirket tarihindeki en büyük başarısızlık olarak gösteriliyor.