Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmek amacıyla Japonya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. 23-24 Nisan tarihlerinde Osaka ve Tokyo'da temaslarda bulunacak olan Bolat, EXPO 2025 Osaka'daki Türkiye pavilyonunun açılışına katılacak ve Japon iş dünyasına stratejik yatırım çağrısında bulunacak.
Türkiye ve Japonya Arasında Yeni İşbirliği Köprüleri
Bakan Bolat'ın Japonya ziyareti, iki ülke arasındaki köklü dostluğu ekonomik ve ticari alanda daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Ziyaret, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yıl dönümüne denk geliyor. Bu kapsamda Bolat, EXPO 2025 Osaka için oluşturulan Türkiye pavilyonunun resmi açılış törenine katılarak Türkiye'nin kültürel ve teknolojik vizyonunu uluslararası kamuoyuna tanıtacak. Aynı gün, EXPO yönetimi ile görüşmeler yapacak ve diğer ülke pavilyonlarını da ziyaret edecek.
Türkiye, EXPO 2025 Osaka'ya "Medeniyetlerin Altın Çağı" temasıyla katılıyor. 900 metrekarelik ulusal pavilyon, Anadolu'nun kültürel mirasını ve ülkenin geleceğe dönük vizyonunu bir araya getiriyor.
Tokyo'da Ekonomi ve Ticaret Zirvesi
Ziyaretin ikinci gününde Tokyo'da, ekonomik işbirliğini güçlendirecek temaslar yapılacak. Bakan Bolat, Japonya Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım bakanlarıyla ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca, Türk ve Japon iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılacak ve Jetro (Japonya Ticareti Geliştirme Kurumu) Başkanı ile de görüş alışverişinde bulunacak.
Bakan Bolat, Japon iş çevrelerine şu sektörlerde stratejik yatırımlar için çağrıda bulunacak:
- İmalat sanayisi
- Yeşil enerji
- Elektrikli araçlar
- Dijital ekonomi
- Akıllı şehirler
- Finansal teknolojiler
- Sağlık ve tarım teknolojileri
Türkiye-Japonya İlişkilerinde Yeni Bir Sayfa
İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolara ulaştı. Japonya, Türkiye'nin Asya'daki 4. büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin ihracatı 718 milyon dolar, ithalatı ise 4,7 milyar dolar olarak gerçekleştiği için bu durum taraflar arasında yapısal dengesizliğe işaret ediyor. Bu dengesizliğin giderilmesi ve daha adil bir ekonomik yapı inşa edilmesi amacıyla 2014 yılında başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA) müzakerelerine ivme kazandırılması ortak gündemde öncelik taşıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren 275'ten fazla Japon firmasının toplam yatırımı 3,1 milyar doları aşıyor.
Türkiye, kıtalararası stratejik konumu, genç ve dinamik iş gücü, gelişmiş altyapısı ve yatırımcı dostu reformlarıyla Japon sermayesi için önemli fırsatlar sunuyor. Japonya ile üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik projeleri alanında kurulu işbirliğinin, özellikle Ukrayna'nın yeniden inşası, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde daha da genişletilmesi hedefleniyor.
Bakan Bolat'ın Japonya ziyareti, Türkiye-Japonya ilişkilerinin ikinci yüzyılına girerken iki ülke arasında karşılıklı güven, anlayış ve ortak çıkar temelinde yükselen işbirliğine önemli katkılar sunması bekleniyor. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirerek yeni yatırım ve işbirliği fırsatlarının önünü açacak.