09 Mayıs 2025 Cuma

Tahıl Sektörü Alarm Veriyor! İhracat Düşüşü ve Gelecek Beklentileri

Tahıl sektörünün önde gelen isimleri, Ankara'da düzenlenen "10. Uluslararası 2025 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl Konferansı"nda bir araya geldi. Konferansta, sektördeki güncel gelişmeler, ihracat rakamları ve gelecek beklentileri detaylı bir şekilde ele alındı. Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, Türkiye'nin tahıl üretim kapasitesinin ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu vurgularken, ihracattaki düşüşe dikkat çekti.

Tahıl Üretiminde Son Durum

Gürsel Erbap, hızla artan dünya nüfusunun gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırdığını belirterek, Türkiye'nin uluslararası rekabet şartlarına uyum sağlayarak tahıl tedarik zincirine katkıda bulunmasının derneğin temel hedeflerinden biri olduğunu ifade etti. Erbap, tarımın ülkeler için milli savunma kadar önemli bir konuma geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

İklim değişikliği ve küresel gelişmeler, dünya ve ülkemiz gıda güvenliği için tehlike oluşturmaktadır. Dünya tarım piyasalarında yakın geçmişte olduğu gibi her an istikrarsızlıklar yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalı, önümüzdeki dönem için plan ve program yapılmalı.

Erbap, Türkiye'nin önemli miktarda buğday üretimi gerçekleştirmesine rağmen un ihracatının 2023'te 3 milyon 665 bin tonda kaldığını ve bu durumun döviz gelirlerinde kayıplara yol açtığını belirtti. 2025 yılının ilk dört ayında ise un ihracatında %40'lık bir azalma yaşandığına dikkat çekti. Erbap, Türkiye'nin ihracat yaparken ithalata ihtiyaç duymadan tüm ihracatını karşılayabilecek üretim yapısına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

İhracat Beklentileri ve Hedefler

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mesut Çakmak, geçen yıl 20 milyon 800 bin ton olan tahıl rekoltesinin bu yıl 18,5 milyon ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye'nin un ihracatının %33'ünü Irak'la gerçekleştirdiğini belirten Çakmak, bu ülkenin sınır kapılarında yaşanan aksaklıkların ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti. Irak heyetinin Türkiye ziyaretinin ardından sorunların çözülmesiyle birlikte ihracatın yeniden artabileceğini ve 2,5-3 milyon ton ihracat rakamlarına ulaşılabileceğini öngördüklerini söyledi.

Makarna Üretiminde Türkiye'nin Yükselişi

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, Türkiye'nin dünyanın en büyük makarna üreticilerinden biri olduğunu ve iki yıl içerisinde en büyük üretici konumuna geleceğini iddia etti. Türkiye'de bugün 3 milyon ton makarna üretimi yapıldığını aktaran Uysallı, yeni kapasitelerle 4 milyon tona çıkıp, 2028'de İtalya'yı geçerek dünyanın en büyük makarna üreticisi olma yolunda ilerlediklerini belirtti. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen ise bu yıl makarnalık buğdayda 3 milyon 800 bin ton civarında üretim beklediklerini ve tüketim ile üretimin dengeli olduğu bir yıl olacağını ifade etti.

Konferans, Türkiye'nin tahıl sektöründeki mevcut durumunu ve gelecekteki potansiyelini değerlendirmek adına önemli bir platform oldu. İhracattaki düşüşün nedenleri ve çözüm önerileri tartışılırken, Türkiye'nin üretim kapasitesinin yüksekliği ve makarna üretimindeki yükselişi umut verici gelişmeler olarak değerlendirildi. Sektör temsilcileri, gıda güvenliğinin sağlanması ve ihracatın artırılması için işbirliği ve koordinasyonun önemine vurgu yaptı.

İlgili Haberler