TÜSİAD’dan Yönetimde Kadın Temsilini Artırma Çağrısı
TÜSİAD, bugün “Yönetimde Kadın Temsilinin Artırılması” başlıklı bir etkinlik düzenledi. TÜSİAD Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte, geçen yıl 13 Mart'ta yapılan “Yönetimde Kadın Temsilinin Artırılması için İş Dünyasına Çağrı”dan bu yana kaydedilen ilerlemeler değerlendirildi. İş dünyasındaki gelişmeler ve bu alanda yürütülen çalışmalar ele alınarak, kadınların yönetimde daha güçlü temsil edilmesi için atılabilecek adımlar tartışıldı.
Hedefler ve İlerleme
TÜSİAD'ın geçen sene yaptığı; başta halka açık şirketler olmak üzere, tüm şirketleri, yönetim kurullarındaki kadın üye oranını 2 yıl içinde %25 ve 5 yıl içinde en az %33 oranına ulaştırma ve ayrıca şirketlerin tüm yönetim kademelerindeki kadın oranlarını açıklaması yönündeki çağrısı tekrarlanarak, tüm paydaşlar ile konunun takipçisi olmaya devam edileceği vurgulandı.
Konuşmalar ve Değerlendirmeler
Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz yaptı. Orhan Turan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “TÜSİAD olarak, kadınların hayatın her alanına eşit katılımı doğrultusunda uzun yıllardır kararlılıkla çalışıyoruz. Kadınların başta ekonomi ve karar alma mekanizmaları olmak üzere, her alanda eşit haklar, fırsatlar ve sorumluluklarla katılımı hem insan haklarının gereği hem de ekonomik ve toplumsal kalkınmanın temel unsurlarından biridir.”
Yılmaz Yılmaz ise yaptığı konuşmada, “Eğitimde fırsat eşitliği artarken, kadınların istihdama katılımı aynı hızda ilerlemiyor. Kadınlar artık daha eğitimli, ancak iş hayatına adım atmaları erkeklere kıyasla hâlâ çok daha zor. Üstelik iş hayatına dahil olsalar da eşit koşullarla devam etmekte de ciddi engellerle karşılaşıyorlar.” dedi.
Panel Oturumları ve Sonuçlar
Gazeteci ve Yazar Dr. Ahu Özyurt'un moderasyonunu üstlendiği etkinlik, açılışın ardından “Eşitlik için İş Birliği: Yönetim Kurullarında Kadın Temsili” başlıklı panel oturumuyla devam etti. Panelin konuşmacıları; UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Burçak Güven, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Köksal, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meral Murathan ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Gülin Yücel oldu.
Günün ikinci panel oturumu ise “Eşitlik için Adım Atanlar Değişimi Nasıl Hissediyor?” başlığında oldu. Panelde, Gazeteci ve Yazar Dr. Ahu Özyurt'un moderasyonunda Koroplast Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Çuhadaroğlu, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, Adel Kalemcilik Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Metin ve EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı ve Ankara Ofis Lideri Mehmet Üvez konuşmacı oldu.
Etkinlikte, son bir yıl içinde konunun gündemde tutulması ve paydaşların iş birliği sayesinde hem şirketlerin hem kamunun bu konuda önemli adımlar attığı dile getirildi. 2024 yılında Borsa İstanbul'a (BIST) kayıtlı şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın oranının yüzde 17.9'dan yüzde 18.7'ye yükseldiği ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) önerdiği yüzde 25 kadın üye oranını yakalayan şirket sayısının 154'ten 183'e çıktığı belirtildi. Buna rağmen, bu oranların daha da iyileştirilmesi gerektiği ve bu yönde atılması gereken adımlar olduğu vurgulandı.