Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AK Parti Genel Merkezi'nde Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi milletvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinden bölgesel gelişmelere kadar birçok önemli konu ele alındı. Fidan, özellikle İsrail'in Gazze'deki politikalarına ve Suriye'deki olası risklere dikkat çekti.
Türkiye-AB İlişkileri ve Popülist Politikalar
Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumu değerlendiren Fidan, Avrupa'nın toplumsal yapısının Türkiye gibi bir ülke ile kaynaşmak istemediğini belirtti. Fidan, "Devletler, partiler Türkiye’nin AB'ye katılımına daha olumlu ancak popülist politikalar nedeniyle, oy kaygısı ile halkın hoşuna gidecek şeyler söyleniyor. Bu yüzden hamaset galip geliyor," dedi. Ayrıca, ABD'nin NATO'dan çıkması durumunda ilişkilerde yeni bir konjonktür oluşabileceğine işaret etti.
Gazze ve ABD'nin Rolü
Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi devralma ve Filistinlileri zorla yerinden etme planı ile İsrail’in uyguladığı politikaları da değerlendirdi. Arap ülkeleriyle görüştüklerini belirten Fidan, "ABD gibi nükleer güce sahip bir ülkenin İsrail’in arkasında olması en büyük sorun. Bölge ülkeleri ABD’nin İsrail politikasını değiştirmesi için gayret gösterecek. İsrail’in stratejisi bombalama, gıdasız bırakma ve göçe zorlama. Burada ABD’yi ikna etmek gerek," ifadelerini kullandı.
Suriye'de Olası Çatışma Riski
Fidan'ın en dikkat çekici açıklamalarından biri, Suriye'deki olası çatışma riski üzerine oldu. Suriye’de birtakım operasyonlar yaparken Türk jetleri ile İsrail jetlerinin karşılaşma ihtimalini ele aldıklarını belirten Fidan, "Bizim jetlerimiz de İsrail jetleri de oraya gidip geliyor. Karşılıklı çatışmasızlık konusunda geçmişte ABD ve Rusya ile de kurduğumuz mekanizmalar vardı. Bu mekanizmaya İsrail’in de eklenmesi gerekiyor. Bunu temin edici teknik düzeyde temasların olması normal," diye konuştu.
Diğer Gündem Maddeleri
Toplantıda, PYD’nin silah bırakıp Suriye ordusuna katılması ve PKK’nın fesih kararı alacak olması da gündeme geldi. Fidan, bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve PKK’nın fesih çağrısına uymasını beklediklerini vurguladı. Ayrıca, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sorunların çözülmesini ve barış anlaşmasının imzalanmasını beklediklerini, ulaştırma ve ticaret koridorlarının işlemesinin ise tüm süreçlerin sonunda gerçekleşeceğini kaydetti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda, Ukrayna’nın barışa daha yakın olduğunu da sözlerine ekledi.
Hakan Fidan'ın açıklamaları, Türkiye'nin dış politikadaki hassasiyetlerini ve bölgesel istikrar için gösterdiği çabayı bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle Suriye'deki olası çatışma riskine dikkat çekmesi, bölgedeki gerginliğin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin, tüm taraflarla diyalog kurarak bu riskleri minimize etme çabası, bölgedeki barış ve istikrar için hayati önem taşıyor.