13 Mayıs 2025 Salı

Gazze'de Açlık Alarmı! BM'den Şoke Eden Rakamlar

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'deki insani durumu vahametini gözler önüne seren açıklamalarda bulundu. Gazze'de servis edilen günlük sıcak öğün sayısının geçen haftaya oranla yüzde 70 oranında azaldığını belirten Dujarric, bölgedeki açlık tehlikesinin boyutunu ortaya koydu.

Gazze'de Açlık Tehlikesi Büyüyor

Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze'ye ilişkin endişe verici bilgiler paylaştı. Halihazırda yemek dağıtma kapasitesi olan mutfaklarda sıcak yemek servislerinin hızla azaldığına dikkat çeken Dujarric, Gazze Şeridi'nde geçen haftaki 840 bin günlük sıcak öğünün yüzde 70 azalarak günde 260 bin öğüne düştüğünü ifade etti. Bu durum, bölgedeki insanların temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta yaşadığı zorlukları açıkça gösteriyor.

Dujarric, insani yardımın yalnızca gıdayla sınırlı olmadığını vurgulayarak, Gazze halkının diğer temel ihtiyaçlarına da dikkat çekti. Gazze halkını ziyaret ederek ihtiyaçlarını yerinde tespit etmenin ve su, hijyen, sağlık, beslenme, eğitim ile koruma gibi hizmetleri sunmanın önemine değinen Dujarric, sağlık ve su tesislerinde yakıtın tükenmekte olduğunu belirtti. Bu durum, hastanelerin ve diğer temel hizmetlerin işleyişini tehlikeye atıyor.

BM Sözcüsü Dujarric, "Gazze'de, hastanelerin çok sayıda yaralıyla, ciddi malzeme, ekipman, kan ve personel yetersizliğiyle karşı karşıya olmasıyla sağlık hizmeti pamuk ipliğine bağlı." dedi. Bu sözler, Gazze'deki sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini ve insanların temel sağlık hizmetlerine erişmekte büyük zorluklar yaşadığını gösteriyor.

İnsani Yardımın Önemi

Gazze'de insani kriz her geçen gün derinleşirken, uluslararası toplumun acil müdahalesi büyük önem taşıyor. İsrail'in, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart'tan itibaren Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişini durdurması, durumu daha da kötüleştiriyor.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda, 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon kişi yerinden edildi. Sivil altyapıyı ve hastaneleri de hedef alan İsrail, Gazze'de insani felakete neden oluyor. Bölgeye su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması, Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı zor şartları daha da derinleştiriyor.

Uluslararası Toplumun Sorumluluğu

Gazze'deki insani krizin çözümü için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. İnsani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılması, sağlık hizmetlerinin desteklenmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması, bölgedeki insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için hayati önem taşıyor. Aksi takdirde, Gazze'deki insani felaket daha da derinleşecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere binlerce Filistinli hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bin 862'ye, yaralıların sayısı da 119 bin 648'e yükseldi. Bu rakamlar, Gazze'deki insani trajedinin boyutunu açıkça ortaya koyuyor.

Gazze'de yaşanan bu insanlık dramına sessiz kalmamak, uluslararası toplumun en önemli sorumluluklarından biridir. Bölgedeki insanların yaşamlarını kurtarmak ve onlara umut olmak için acil adımlar atılmalıdır.

İlgili Haberler