Popüler kültürde uzay ve güneş sistemi hakkında pek çok bilgi var. Ancak bunlardan bazıları sadece tekrar eden hatalar. İşte güneş sistemi hakkında yanlış bildiğimiz ve acilen öğrenmemiz gereken 8 gerçek.
İçinde yaşadığımız uzay ve güneş sistemi, biz insanları her zaman muazzam büyüklükleriyle büyülüyor. Güneş sistemindeki gezegenlere, kara deliklere ve diğer devasa nesnelere bakıldığında, insanlık bu varlıklar karşısında kendini küçük ve çaresiz bir varlık gibi hissediyor. Ama Aydınlanma Çağı bize bir şey öğretti:İnsan zihni güvendiği sürece, hiç de küçük bir varlık değildir. bırakın bilimin ışığında yürüyün ve yanılabileceğini kabul edin. İşte uzay ve güneş sistemimizle ilgili yanlış bildiğimiz ve gerçeği hemen öğrenmemiz gereken 8 efsane.
1- Merkür en sıcak gezegendir çünkü Güneş'e en yakın gezegendir
Bir gezegenin Güneş'ten uzaklığı, ortalama sıcaklığını etkilemez. Merkür, Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen en sıcak gezegen değildir. Gün içerisinde Merkür'ün ortalama sıcaklığı 420 derece civarında iken, en sıcak gezegen olan Venüs 462 santigrat dereceye ulaşır.
2- Ay'ın karanlık bir yüzü var
"Ay'ın karanlık yüzü" genellikle insanlar tarafından görülmez. Referansla kullanılan bir cümledir. Ay ve Dünya aynı anda dönüyor, bu yüzden uydumuzun bir yüzünü göremeyiz, ancak bu, o kısmın karanlık olduğu anlamına gelmez. Güneşin röntgen ışınları da göremediğimiz kısma gelir. Aslında o kadar da karanlık bir yüzü yok.
3- Dünya yuvarlak
Elbette dünyanın düz olduğunu söylemeyeceğiz. Nitekim Dünya, dönme hızından dolayı "kutupların ortasından dışarı doğru çıkıntı yapan" geoid adı verilen benzersiz bir şekle sahiptir. . Bir ışığın rengini belirleyen şeyin sıcaklığı ile ilgisi vardır. Işık dalgaları uzadıkça, sarı-kırmızı ışık tayfı da genişler ve gözümüze böyle görünür.
5- Uzayda astronot kıyafeti olmayan bir insan kafası patlayarak ölür. Ama asıl tehlike kafasının patlaması değil; akciğerler, beyin ve kalp dışarıdaki düşük basınçtan etkilenir. Elbette başı patlayacak, ancak asıl ölüm nedeni organlarının bozulması olacak.
6- Güneş bir alev yumağıdır
Yanma kimyasal bir reaksiyondur ve ışık yayar. Ancak Güneş'teki durum bundan farklıdır çünkü buradaki olay bir nükleer reaksiyondur. Atom çekirdeğindeki olaylar, Güneş'in enerjiyi etrafına yaymasına neden olur.
7- Dünya ve Venüs aynıdır
Venüs, birçok eski kültürde genellikle Dünya'nın ikizi olarak tanımlanır. Bu, Dünya gibi bir yer olduğu algısını yaratır. Ancak bu gezegenin yüzeyi pek hoş değil ve burada çok sayıda zehirli gaz var.
8- Dünya yaz aylarında Güneş'e daha yakın
Isının ana nedeni Güneş'in yakınlığı değil, yörüngedeki eksene olan eğimimizdir. Yazın eksen Güneş'e doğru eğilir, aksine kış mevsimi vardır. Ancak, Dünya'nın belirli tarihlerde Güneş'e daha yakın olduğu ve belirli tarihlerde daha uzakta olduğu doğrudur.