Koronavirüs salgını sonrası eski çekiciliğini yitiren İstanbul'un nüfusu azalmaya başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul'un nüfusu 2020 yılında 56 bin 815 kişi azalarak 15 milyon 462 bin 452 kişiye düştü.
32 yıl önce Konya'dan Beyşehir'den taşındı İstanbul Ahmet Günü, pazarcılık yaparak hayatına devam ettiğini ancak salgınla iş yapamayacağını söyledi. Bayram, memleketinde tarımla uğraşarak hayatına devam edeceğini anlatarak, “Pazarlarda çalışıyordum. Yaş nedeniyle çalışamadım. 53 yaşındayım. Kimse işe almıyor. Köyümüze dönüp sebze ve meyve üreteceğim. Yaşam koşulları zorlaşıyor. Sabit bir gelirim yok. Burada her ay kira ödüyordum. Salgın olmasaydı başarabilirdik ama şimdi hareket etmeliyiz. Memleketlerine dönecekler arasında Ercan ve Ayşe Yıldırım da var. Biriken parası bitince salgınla borçlanmaya başladığını söyleyen Ercan Yıldırım, memleketi Tokat Erbaa'ya taşınarak tarım ve hayvancılıkla uğraşacaklarını söyledi. İstifa ediyoruz. Toprakla uğraşmak istiyoruz. Burada hayat bizi sıkmaya başladı. İki yıldır taşınmayı düşünüyorduk. Sera desteği bize Tarım Bakanlığından verilmiştir. Destek ücretimiz bu ay içinde tarafımıza ulaştırılacaktır. Ülkemizde çiftçilikle de ilgileneceğiz. Pazarlıktan elde ettiğimiz gelirin bize bir can simidi olarak geldiğini düşündük. Çocuklarımıza taşınacağımızı söylediğimde kararımı desteklediler ve yakında ülkeye taşınmak istediklerini söylediler ”. Ayşe Yıldırım, İstanbul'un kalabalığından çok yorulduğunu belirterek, 2 yaşındaki torununu terk edeceği için üzgün olduğunu söyledi. Yıldırım, “Ülkemdeki arazi ile ilgilenmek istiyorum. Bu yerin kalabalığından ve gürültüsünden bıktım. Umut zamanı gelmişti. 23 yıldır yaşadığı evi terk ettiği için üzülen Fatma Bayram, özlemin zor olduğunu ama yapacak başka seçeneği olmadığını söyledi. Bayram, “Eşim iş bulamayınca gitmek istediğini söyledi. Durumu gördüğüm için gidelim dedim. Hareket etmem benim için zor olacak. Torunlarım burada kalıyor. Özlem duyacak ama yapacak bir şey yok. Karım neredeyse bir yıldır işsiz. İş olmadığı zaman işe yaramıyor. Şimdiye kadar çocuklarımız kiramızı verdi. Düzenli bir işiniz yoksa İstanbul'da yaşamak zor. Kirayı ödersiniz, fatura gelir. Yeme ve içme zaten pahalı. En azından biz gıdamızı ülkemizde üretiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, maddi durumları nedeniyle eşyalarını ülkelerine taşımakta güçlük çeken vatandaşlara ulaşım yardımı sağlıyor.
Ulaşım yardımına ek olarak, geri dönen aileler için otobüs biletleri de satın alınır. Bunun için İBB'ye başvurmak gerekiyor. Başvuruları incelenip onaylanan ailelerin eşyaları İBB tarafından taşınmaktadır.