Türkiye'de salgın nedeniyle binlerce şirket, beyaz yakalı çalışanlar için "evden çalışma" yi kalıcı kıldı. Ancak "evden çalışma" uygulaması, evlerini ofise çevirmek zorunda kalan çalışanlar için ciddi hak kayıpları getiriyor. Firmalar bu dönemde maliyetlerini önemli ölçüde artırırken, internet, elektrik, fazla mesai gibi çalışanların üzerindeki ek yükler her geçen gün artmaktadır. Uzmanlar, kendi salgınları için giderek yaygınlaşan "evden çalışma" üzerine yeni bir iş yasası ihtiyacı olduğunu söylüyor. Göre
Türkiye'den DW'den DW son günlerde Türkiye'nin en büyük holdingi Koç Holding'de yaklaşık 100 bin çalışanı 35 bin ofis çalışanının bundan böyle tamamen evden çalışacağını duyurdu. Sabancı Grubu, Koç Holding'in ardından Türkiye'nin 5'inci büyük özel bankası sayesinde Akbank'ın da yurtiçinde işini kalıcı hale getireceğini açıkladı. Uluslararası danışmanlık ve denetim hizmetleri şirketi ey'n Türkiye'nin Danışmanlık Hizmetleri Departmanı Gökhan Gümüşlü kriz sırasında ortaya çıkan "evden iş" artık çalışma hayatının "yeni normal" haline gelmesi gerektiğini söylüyor.
Bu süreçte çalışanlarının iş ve özel hayatlarını dengelemede önemli bir sorun haline geldiğine işaret eden Gümüşlü, "Evlerimizin çoğu uzaktan çalışmak için tasarlanmadı. Ayrıca çocukların evde olması, internet bağlantısı ve uzun çalışma saatleri insanların hiç sosyalleşmemesine neden oluyor. " Mercer'in uluslararası insan kaynakları yönetimi danışmanlık hizmeti Türkiye CEO'su Dinçer Gülem, Eylül 2020 Ücret Artışı ve Yan Haklar Trendleri Araştırması'na göre, kalıcı yapmayı düşünen firmaların / uzaktan çalışma kayıtlarının yüzde 54,9'una ev sahipliği yaptı. dizüstü bilgisayarlardan çalışanlara '
Türkiye'deki bazı firmalara, cep telefonu, online eğitim, ofis mobilyası gibi ek destekler hizmetlerini sunabileceklerini ifade eden Güley, "Evden / uzaktan çalışmanın, tasarruf gibi nedenlerle etkili bir çözüm olduğu yadsınamaz bir gerçek. Çalışanların, kalabalık ortamlardan uzak durdukları için hastalık bulaşma riskini azaltmak ve hastalık bulaşma riskini azaltmak için harcadıkları seyahat süresi. Ancak, içinde bulunduğumuz olağandışı durumlarda çalışanların daha çok psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu görebiliyoruz. " evden çalışmak, çalışanları uzun çalışma saatlerine mahkum ediyor ve şirketler için ciddi bir tasarruf fırsatı yaratıyor. Sosyal politika uzmanı Doç. "Yol, yemek giderleri, ofis giderleri, ofis kiraları açısından firmalara önemli bir avantaj sağladığını söylemek mümkün" diyen Çelik, şirketlerin biriktirdiği bu maliyetleri çalışanların karşılamak zorunda olduğuna işaret ederek, "Ekipmanlar ve çalışanların uzaktan çalışma sırasında kullanacakları bilgisayarlar veya diğer ek cihazlar, evlerinde internet kullanımı ve benzeri giderler şu anda çalışarak karşılanıyor "diyor.
Türkiye ilinde evde çalışma süreciyle yürürlükten kaldırılan, yapılan araştırmada "24 Saat İş" i buluşturan iş arayanlar ile işverenlerin dijital platform uygulaması çalışanların görüşlerine ışık tutuyor. Ankete katılanların yüzde 61'i evden çalışmaktan memnun olmadığını, yüzde 65'i ise evden çalışırken işe odaklanma sorunu yaşadığını belirtti. Ankete katılanların yüzde 79'u fazla mesai diye bir şey olmadığını söylüyor. Bu ev ve iş hayatı sürecinin birbirine karıştığını söyleme oranı yüzde 71 oldu.
Türkiye İş Kanunu'nda 2016 yılında yapılan 4857 değişikliğinde "uzaktan çalışma" şartı belirlendi. Ancak özel sektördeki çoğu firmanın bu yasal çerçeveye uymadığı belirtiliyor. Çalışma hayatı uzmanı avukat Dr. Murat özveri, evden çalışarak Türkiye'deki başvuru formlarının kanunlarında belirtilen çerçeveye uygun olduğunu söylüyor.
Şu anda Türkiye'de kalıcı iş yapan firma Türkiye'de hemen hemen tüm İş Kanunu'nda 'işin zorunlu hukuka aykırı davrandığı süre boyunca özveri ifade ettiğini ifade ediyor:
Daha somut olmak gerekirse, evden çalışma süresi haftada 45 saattir. İşçi 45 saatten fazla çalışmaya zorlanamaz. Çalışacaksa fazla mesai hakkı da devreye girmelidir. İşveren buna uymaz. Hemen hemen bu yasal çerçevenin herhangi biri. Çalışanlar sabah saat 7'de. Günden akşama akşam 8'den akşam 9'a kadar evden bilgisayarla çalışmaya zorlanıyorlar. "Evden çalışma" uygulamasında, Uzun çalışma saatleri dışında en önemli sorun artan internet ve elektrik faturalarıdır.Evden çalışanlar aylık 100-300 TL arasında değişen faturalarına ek yük taşımak zorundadırlar.Ancak kanuna göre işverenler teminat vermekle yükümlüdür. Evden çalışırken işçiye iş aletleri.
Bilgisayar, internet paketi, elektrik ve doğalgaz gibi enerji ihtiyaçlarını işverenin sağlamakla yükümlü olduğunu kaydeden Dr. Özveri, "İşveren çalışan işçiden bu masrafları alamaz. evden. Ödenmesi yasadışı bir uygulamadır. "Avukat Özveri, çalışanların haklarının kaybından şikayet etme hakkını Bölge Çalışma Müdürlüklerine başvurarak kullanabileceklerini belirterek, çalışanların iş sözleşmesini feshedebileceğini ve kıdem tazminatı talep edebileceğini ifade ederek, İş sözleşmesine aykırı çalıştıkları gerekçesiyle Özveri, "Maalesef bunun dışında yasa dışı işveren uygulamalarına karşı mevcut mevzuatta yapılabilecek hiçbir şey yok." Uzmanlara göre, devlet ve şirketler düzenlemeleri bir an önce uygulamaya koymalı. Evden çalışma ile ilgili hak kayıplarını telafi etmek … Çalışanların yasal düzenlemelerin olmaması nedeniyle her gün hak ihlallerine maruz kaldığını vurgulayan Doç. Dr. Aziz Çelik, "Bunu önlemek için düzenlemeler yapılmalıdır. işçilerin haklarını korumak ve hak kaybını önlemek için mümkün olan en kısa sürede yapılması ve işçilerin uzaktan çalışırken kullandıkları ekipmanların maliyetleri, İşyerine dönüşen evin n'si işveren tarafından karşılanmalıdır.