Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu Önerisine göre, BOTAŞ doğal gaz alım ihaleleri Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulacak. Muhalefet, BOTAŞ'ın Varlık Fonu'na devredilmesinin ardından milyarlarca TL kaybına dikkat çekerek yönetmeliğe tepki gösteriyor.
Kamu İhale Kanunun 3. maddesinde, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının belirli bir parasal sınırın altında mal ve hizmet satın almaları hariç tutulmuştur. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre bu parasal limit, Meclis'te görüşülmekte olan Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile BOTAŞ ve yurt dışında yerleşik iştirak ve şirketler için uygulanmayacak. Böylelikle BOTAŞ'ın satın almaları Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında kalacaktır.
AKP'nin 2017 yılında Varlık Fonu'na devrettiği BOTAŞ, o tarihten bu yana zarar ediyor. 2017'de 3,3 milyar lira kâr eden BOTAŞ, 2018'i 2,4 milyar lira zararla kapattı. 2019'da kayıp hızla 5,6 milyar liraya çıktı. Devlete kıyasla artan kayıp, "yüksek finansman giderlerinden" kaynaklandı.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teklifle yeni bir doğalgaz piyasası oluşturulduğuna dikkat çekerek, "Yapılacak değişiklik BOTAŞ'ın tabutundaki son çivi" dedi ve şöyle devam etti:
"Türkiye'de yakın zamana kadar kurulan en kârlı KİT'lerden biri olan 1974 BOTAŞ, AKP sayesinde çöküşün eşiğine geldi. Kullandığımız doğalgaz 2018-2019 arasında yüzde 64 artmış olsa da, sadece hasar değil, aynı zamanda Borç katlandı. Varlık Fonu'na devredilmeden önce sadece 10,2 milyar TL olan BOTAŞ'ın borcu 2019 yılı itibarıyla 45 milyarı aştı. Ölen kurumlar. "
Avrupa ülkeleri 1000 metreküp gaza 120 dolar ödüyor Türkiye'ye iki kez dikkat eden Tarhan, "Faturalar vatandaşların ceplerine zarar veriyor. Bu başarısızlığın mimarları artık ihale kanunundan da kurtulmak istiyor. BOTAŞ Türkiye ile yapılan sözleşme on milyarlarca dolara zarar verecek "dedi.