Hazine ve Maliye Bakanlığından Youtuber'lar hakkında geriye dönük 5 yıllık vergi soruşturması açıldı. Bakanlık, Google İrlanda'nın gerçek kişilerin hesaplarına vergi ödemeleri konusunda 5 yıllık geriye dönük soruşturması resmi olarak Türkiye'de açıldı. Youtube gibi sosyal medya platformlarından elde edilen kazançlar daha önce vergiye tabi değildi. Zaman geçtikçe Youtuber'ların bu işten ciddi kazançlar elde ettiğini tespit eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, Youtuber'ların son yıllarda vergiye tabi olduğunu belirtti.
Youtube platformundaki abone sayısı 1000'i, yüklenen videoların izlenme limiti 4 bin saati aşınca videoların reklamı yapılıyor. Görüntülenme sayısına göre bu reklamlardan kazanan birçok Youtuber, son yıllarda kazançlarını bildirmediği için ciddi vergi cezalarıyla karşı karşıya kaldı. Youtube gibi sosyal medya platformları için içerik üretme hedefiniz varsa bu konuya çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde ileride çok ciddi vergi cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.
YouTube kullanıcılarına sosyal medyada vergi cezası uygulandı
Geriye dönük vergi cezaları önemli ölçüde artmaya başladı
Ülkemizde Youtube platformunda içerik üreten birçok Youtuber, çok küçük yaşta içerik üretmeye başladıkları için doğal olarak kazançlarından vergi alıyor. Özne olduğunu bilmiyordu. Ancak bu kazançlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın radarına taşınmasının ardından birçok Youtuber'a 100 bin TL'den 360 bin TL'ye kadar değişen ciddi vergi cezaları verildi.
Geçmişe dönük vergi cezalarının artmaya başlaması üzerine Youtuber'lar Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurdu. Elde ettikleri kazançların vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladılar. Erken yaşta içerik üretmeye başladıkları için vergiye tabi olmadıklarını düşünen Youtuberlar, bu gelirlerin emek sermayesi organizasyonlarına dayandığı için ticari faaliyet olarak sınıflandırıldığı ve vergiye tabi olduğu cevabını aldı.
Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanununun 37. maddesi gereğince çeşitli ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu ve elde edilen gelirin vergiye tabi olduğu yanıtlanmıştır. 10 kuruş damga vergisi ödeyecek. Ayrıca 30 TL 15 kuruş gelir vergisi, 97 TL 20 kuruş Gelir Vergisi Beyanı, ekli işletme hesap özeti için 35 TL 80 kuruş damga vergisi ve SM veya SMMM için aylık muhasebeci ücreti ödeyecek.