Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 2020'yi 10 milyon 500 bin cep telefonu satışı ile kapattıklarını belirterek, "Geçmişte yeni ve ikinci el cep telefonlarına harcanan toplam maliyet yıl 2 bin 400 TL civarında oldu. Cihazlardan gözetim sertifikası talep etme kararı ile alt segmentlerin fiyatı arttı, bu rakam 2020'de 3 bin 600 TL bandına yükseldi. "dedi.
Turnacı yaptığı açıklamada, pandemi döneminde evden işe geçiş ve çevrimiçi platformlarda eğitimin devam etmesi ile birlikte zamanının çoğunu evde geçirenlerin günlük rutinlerinin çoğunu dijital ortamda çözme eğiliminde olduklarını ve mobilin önemini söyledi. Bu süreçte iletişim katlanarak artmıştır.
Sektörü etkileyen tüm olumsuzlukların bir sonucu olarak. Turnacı, 10 milyon 600 bin cep telefonu satışıyla tamamladıklarını belirterek, sektörün 2020 yılında salgının etkisiyle başlangıçta olumsuz bir seyir izlemesine rağmen daha sonra insanların iletişimin gerekliliğini ve önemini hissetmesiyle hızlı bir talep ortaya çıktığını açıkladı. Hizmetler. Pandemiden sonra iletişimin önemi daha iyi anlaşıldı. Geçmişe göre talebin arttığı bir dönemden geçtiklerini belirten Turnacı, şöyle devam etti:
"2020 yılını 10 milyon 500 bin cep telefonu satışı ile kapattık. Ancak ürünlere erişimde geçmişe kıyasla yaşanan zorluk nedeniyle kayıt dışılık ciddi boyutlarda arttı. Kayıt dışı ve ölçülemez online kanalları da eklediğimizde Ölçebileceğimiz birim sayısı, cihaz pazarının yaklaşık yüzde 20'sinin yaratıldığını tahmin ediyoruz. Bu da yine 12 milyon seviyesinde gerçek ürün satışlarının olduğunu gösteriyor. 2021'de yaklaşık% 5'lik bir büyüme bekliyoruz.
Ne zaman Cihaz satışlarına baktığımızda 6.5-7 inc segmentindeki cihazların pazar payının geçen yıl% 4 olduğunu gördük, ancak bu yıl% 30 arttı. Yeni ve ikinci el cep telefonlarına harcanan toplam maliyet Geçtiğimiz yıllarda 2 bin 400 TL civarında iken bu rakam 2020 yılında 3 bin 600 TL bandına yükseldi, cihazlardan gözetim sertifikası talep etme kararı ile düşük segmentlerin fiyatı yükseldi. "
Mustafa Kemal Turnacı dedi. impo'ya inandıklarını Sektördeki stok yükü nedeniyle birçok firmanın zor durumda kalmasını önlemek, buna bağlı istihdam kayıplarını önlemek ve hem iş hem de özel hayatında verimliliği artırmak için cep telefonlarına kolay erişim sağlanmasının sağlanması. Sektörel istihdam noktasında piyasa paydaşlarının kırılmalarının alarm verdiğini belirten Turnacı, şöyle devam etti:
“Ürün satışlarında ölçek ekonomisine sahip sermaye gruplarının tedarik zincirleri 2018'de 9,6 milyar TL'den 2020'de 16 milyar TL'ye yükseldi. Cirolarının yüzde 52'si telekom ürünlerinden oluşuyor. örüyoruz. Online, süpermarket ve cadde alışveriş merkezleri satışlarının yüzde 42'si telekom ürünleridir. Sektörümüzdeki binlerce KOBİ'nin oluşturduğu geleneksel satış kanallarımız olan bayilerimiz, sektörel istihdamın yüzde 80'ini oluşturuyor ve satış kanallarındaki rekabet koşulları karşısında kan kaybediyor. 2020'de ancak 2018'de 13 milyar TL ciroya ulaşabildiler. Sadece mobil iletişim için istihdam edilen bayilerimizin ölçek ekonomisi ve rekabet koşulları açısından desteklenmeleri gerekiyor. Aksi takdirde istihdam kayıpları yaşanacak ve vatandaşlarımız uzman personel tarafından akıllı cihazlara erişemeyecek, dijitalleşme yolunda olumsuz etkileri olacaktır. Katkıda bulunduklarını ve bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik önemli çalışmalar yapmaya devam edeceklerini söyledi.