Türkiye Ulusal Uzay Programı kapsamında son 10 yıldır kapsamlı bir çalışmaya giriyor. Bu bağlamda açıklanan projelerden biri olarak önemli olan Türkiye'nin kendi küresel konumlanması ve zaman uydularının belirlenmesi için bir çalışma olarak aktarılmıştır.
ABD GPS, Rusya'nın GLONASS, Çin'in Beidou, Avrupa Birliği'nin Galileo adını veren küresel konumlandırma uydularına benzer şekilde ülkemizin birçok önemli şirketi aynı şekilde hizmet verecek uydu teknolojisi için ortak bir şirket kuruyor. diğer birçok uydu teknolojisinde olduğu gibi küresel konumlandırma uyduları bu şirkette geliştirilecektir.
Tusaş'ın TÜBİTAK ortaklığıyla Türksat ve Türkiye Uzay Ajansı'nda kurulacak yeni şirketi Aselsan, gelecekteki tüm uydu teknolojilerinin geliştirilmesinde öncelikli paya sahip olacak. Bundan sonraki süreçle ilgili daha somut ve teknik bilgilerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz, bu teknoloji hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılacak.
10 yıllık çalışma planı dahil olmak üzere alınan ve ulusal fırlatma teknolojileri arasında bir ürün lansmanı olarak Türkiye'nin imkânları ile bu uyduların olası askeri nakliyesi ölçek olarak stratejik bir öneme sahip olacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan şöyle:
Üçüncü hedefimiz, Türkiye'nin bölgesel bir konumlandırma ve zamanlama sistemini geliştirmektir. Sivil ve askeri navigasyon ihtiyaçları için kullanılan bu uydu teknolojisine dünyada sadece 6 ülke sahip.
Yenilikçi bir yöntemle oluşturacağımız kendi bölgesel konumlandırma sistemimiz sayesinde büyük riskler içeren dışa bağımlılıktan kurtulacağız.