Teknoloji geliştikçe birçok sektörde alternatif araçlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Oyun sektöründe harika bir kullanıcı alternatifi olabilecek bulut oyun platformları gelecekte önemli bir seçim olabilir mi? İşte bu yazıda, GeForce NOW, Xcloud, Amazon Luna ve Google Stadia gibi bulut oyun platformlarının oyunun geleceğinde nasıl yer alabileceğine bakacağız.
Oyun sektöründe yeni nesle geçiş yapıldı. Yeni nesil oyun konsolları Xbox ve Sony tarafından piyasaya sürülürken; PC tarafında ise NVIDIA ve AMD'den güçlü yeni nesil kartlar geldi. Bunlar yeni nesilde en çok tercih edilen platformlar arasında yer alırken, ileride belki de en büyük alternatif olacak bulut oyun platformları gelişmeye devam ediyor.
NVIDIA tarafında GeForce NOW, Xbox tarafında Xcloud, Amazon tarafında Amazon Luna ve Google tarafında Google Stadia platformları. gelişmeye devam ediyor. Peki bu platformlar oyunculuğun geleceği mi? Yazımızda konuyu bu soru çerçevesinde inceleyeceğiz.
Temel bilgilerden başlayalım:Bulut davranışı tam olarak nedir?
Bulut oyunculuk sadece internet ve uygun bir sıradan cihaz kullanılarak ilgili firmanın sunucusuna bağlanarak oyun oynamaya dayalı alternatif bir davranış anlayışı anlamına gelmektedir. Adını Bulut Bilişim teknolojisinden alıyor ve bu sistem bilgisayarlar, cihazlar ve sunucular arasında internet tabanlı bir bağlantı kurarak sanal makine oluşturmayı sağlıyor. Kullanıcılar, ilgili bulut oyun platformlarını kullanarak sunucularına, yani sanal makinelerine bağlanabilir ve oyunun tadını sonuna kadar çıkarabilirler. Bu, bulut oyunlarının özetidir.
En popüler bulut oyun platformları
Google Stadia Amazon Luna Xcloud GeForce ŞİMDİ
Google Stadia
Bulut oyun platformları arasında ilk kez duyurulduğunda büyük ilgi gören Google Stadia, Kasım 2019'da görücüye çıktı. Yeni rakiplerin ortaya çıkması ile rekabet eden Google Stadia, diğer platformlardan farklı olarak oynamak istediğiniz oyunu satın almanızı istiyor. kütüphane sistemi yerine hizmeti kullanmak. Yani Google Stadia oyunları ayrı satılır. Stadia'nın öne çıkan özelliklerinden biri, kendi kontrol cihazına sahip olmasıdır. Bu denetleyici sayesinde Stadia ekosisteminde uyumlu bir oyun deneyimine sahip olabilirsiniz. Stadia herhangi bir dizüstü bilgisayar, masaüstü veya mobil cihazda çalışabilir. Hizmetin profesyonel paketi, 4K 60 FPS'ye kadar destek sunar.
Hizmetin 1080p'si için en az 20 Mbps; 4K için en az 35 Mbps internet hızı istediğinizi belirtelim. Hizmetin aylık fiyatı 9,99 ABD dolarıdır. Founder's Edition adlı özel paketi satın almak istiyorsanız 129,99 $ ödemeniz gerekiyor. Aynı zamanda bölgelere göre gecikmeler yaşanabilir. Google şu anda Türkiye için Stadyum hizmeti vermemektedir.
Amazon Luna
Amazon, oyun sektöründe attığı adımlarla gelişmeye devam eden önemli bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Bulut oyun platformları arasında önemli bir yere sahip olabilecek Amazon Luna, Amazon'un sunucularından güç alarak kullanıcılara kaliteli bir deneyim sunmaya çalışıyor. Hizmet dahilinde, Luna + kanalı için aylık 5,99 ABD doları ücret gereklidir. Aynı zamanda geliştiricilerin sistem üzerinde açtıkları kanallara abone olabilir ve oyunlarını oynayabilirsiniz. Ubisoft ile yapılan anlaşmanın ardından Ubisoft, sistemde kendi kanalına sahip olacak ve yeni oyunlar piyasaya çıktıkça Luna'da yer alacak. Ubisoft kanalı için abonelik ücreti 14,99 ABD dolarıdır. Hizmetin ayrıca kendi denetleyicisi vardır. Sistem şu anda ülkemizde hizmet dışıdır.
Microsoft Xcloud
Microsoft'un Xbox tarafı için attığı en büyük adımlardan biri olan Xcloud, Xbox Game Pass Ultimate aboneliği ile birlikte gelen bir bulut oyun hizmetidir. Bu hizmeti kullanmak için bir Game Pass Ultimate aboneliği gereklidir ve büyük bir kitaplık, abonelikle bulutta oynatılabilir. Şu anda Xbox Game Pass Ultimate ücreti aylık 44,99 TL'dir ancak Xcloud hizmeti ülkemizde bulunmadığı için abone olurken Xcloud'u kullanamazsınız. Türkiye, Microsoft'un hizmetlerinde yer alan ülkemizde gerçekleşecek altyapı çalışmaları için hedefler arasında yer alıyor.
GeForce NOW sonbaharda NVIDIA GeForce ŞİMDİ ile gündemden Türkiye'ye gelecek olan bulut oyun hizmeti tarafından yönlendiriliyor, ülkemizde de rahatlıkla kullanılabiliyor. GeForce NOW ile, sözleşmeli platformlardan satın alınan oyunları NVIDIA sunucularına bağlanarak bir sanal makine üzerinden oynayabilirsiniz. Ortalama 15 Mbps ile 720p için yeterli kalite elde edilebilir. Daha düşük internet hızlarında oynamak mümkün olsa da, internet hızınız ne kadar hızlı ve sabit olursa, deneyiminiz o kadar iyi olur. Türkiye sunucu hizmetleri Turkcell Game + olana kadar herhangi bir duyuru yapmadı ve Türkiye sunucularından sonra anlaşma yapmak zorunda kalacak. Bu sayede ülkemizdeki kullanıcılar düşük gecikme süresi ve yüksek görüntü kalitesi ile hizmetten yararlanabilecekler. GeForce NOW şu anda 2 farklı abonelik modeline sahip. Birincisi, ücretsiz olan ve oyunculara 1 saatlik seans süresi sunan Basic adlı model; Diğeri ise premium isim ve fiyat Türkiye'ye açıklanmadı RTX ve sınırsız oturum süresi içeren modellerde devam ediyor. TL fiyatı henüz ülkemiz tarafından bilinmemektedir. Beta süreci 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başladı ve hizmet 15 Mart 2021'de başlayacak. İlk hak ön kayıt yaptıranlar olacak.