Uzaktan eğitim sürecinde Google Chrome'da kullanabileceğiniz oldukça işlevsel uzantılar var. Bir Türk üniversite öğrencisi tarafından önerilen bu eklentileri bilgisayarınıza yükleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzaktan eğitim devam etmektedir. Hem ilk hem de orta öğretimde ve yüksek öğretimde devam eden uzaktan eğitim, öğrencilerin çok zor bir süreçten geçmesine neden oluyor. Bugün uzaktan eğitimi kolaylaştıracak Chrome uzantılarından bahsedeceğiz. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde 4. sınıf İnşaat Mühendisliği öğrencisi olduğunu belirten Burcu Ece Yıldız, Twitter hesabından Google Chrome'da uzaktan eğitime yardımcı olacak eklentiler derlediği bir sel yayınladı. Çevrimiçi eğitim sırasında Türk öğrencinin önerdiği Chrome uzantılarını size sunacağız. Hazırsanız listemize başlayalım.
Çevrimiçi eğitim sırasında kullanabileceğiniz 7 Chrome uzantıları
Düellosuz
Özellikle uzaktan eğitim sürecinde birçok sekmeyi aynı anda açmamız gerekiyor. Bunun için iki ayrı tarayıcı açıp ekranı bölüyoruz ama bu bizim ekranımızın çoğunu kaybetmemize neden olabilir. Dualless, iki ayrı sekmeyi tek bir Chrome tarayıcısında bölmenize olanak tanır. Bu işlemi, dikey veya yatay yaparak ve istediğiniz sekme için daha fazla yer açarak özelleştirebilirsiniz.
Karanlık Okuyucu
Dark Reader, sıklıkla kullandığım bir Chrome uzantısıdır. Web sayfalarını hem bir bütün olarak hem de spesifik olarak karanlık moda çevirebilen Dark Reader, özellikle uzun okumalar için oldukça faydalı olabilir. Özel kısayollar ve kontrast ayarları gibi seçeneklerle, her sayfada karanlık modun keyfini çıkarabilirsiniz.
Yüzen Oyuncu
Örneğin bir videoyu takip ettiğinizi ve bilgileri oraya yazdığınızı varsayalım. İki ekranınız yoksa, ekranı bölersiniz veya adım adım yaparsınız. Floating Player ise izlediğiniz videoyu ekrana sabitleyerek ekranda izlemeye devam etmenizi sağlar. Sadece uzaktan eğitim için değil günlük hayatta da oldukça faydalı bir eklenti diyebiliriz.
Benim İçin Alıntı:Web Citer
APA, MLA, Chicago, Harvard formatlarında bir raporda referans vermek istediğiniz web sitelerine atıfta bulunmanıza izin veren bir eklenti çok yararlı olabilir.
Orman
Uzaktan eğitimin en büyük sorunlarından biri, evde çok fazla dikkat dağınıklığı ile karşılaştığımızda gösterilebilir. Çalışırken biraz Twitter ve biraz Instagram hızlıca geçebilir. Orman eklentisi, bir hedef zaman belirlemenizi sağlar. Bu süreçte ağaç büyütme programı izin verdiğiniz sitelere girmenizi sağlar. Dikkatinizi dağıtacak siteleri ziyaret ederseniz, sitelere erişiminiz o süre için engellenecektir.
Sesli Okuyun
Bazen bir siteye girdiğimizde uzun makaleler okumak zor olabilir. Öte yandan, Sesli Okuma eklentisi, sitedeki makaleleri yüksek sesle okuyarak sizi birçok sorundan kurtarabilir. Hemen hemen her dilin mevcut olduğu Read Aloud eklentisinde okuma hızını ve tonunu ayarlayabilirsiniz.
Video Hız Yöneticisi
Öğretmenlerimiz bizim büyük değerlerimizdir. Onları dinlemek her zaman bizim için bir şey olmuştur, ancak bazen biraz yavaş konuşurlar. Bu noktada X2 hızları devreye giriyor. Videoları hızlandırmak istiyorsanız, Video Hız Yöneticisi kullanışlı bir eklentidir.
Arkadaşımız Burcu Ece'nin derlediği bu başarılı eklentiler dışında tavsiye ettiğiniz eklentiler var mı? Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.