Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Doç. Mine Gürsaç Çelik, bir firmanın ürettiği "göğüs duvarı fizyoterapi cihazı" nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarında solunum fonksiyon testlerini düzelterek ve oksijen ihtiyacını azaltarak yoğun bakıma gitme oranını düşürdüğünü söyledi. .
Hastane başhekim yardımcısı ve projenin tıbbi danışmanı olan Çelik, hastanenin toplantı salonunda gazetecilere verdiği demeçte, Hamle Mühendislik Firmasının yürüttüğü proje kapsamında "göğüs duvarı fizyoterapi cihazı" ürettiğini söyledi. üniversite sanayi işbirliği ve Dr. Atatürk Üniversitesi ATA Technopolis. Öğretim Görevlisi Yakup Uzun'un da projesine katıldığı cihazla ilgili olarak geçen yıl Ağustos ayında anestezi, göğüs ve enfeksiyon hastalıkları ile mikrobiyoloji ve patoloji bölümlerinden doktorlarla Kovid-19 hastaları için klinik çalışma başlattıklarını söyledi. Klinik çalışmanın yaklaşık 4 ay sürdüğünü anlatan Çelik, "Bu aslında milli bir cihaz yapmak için üstlendiğimiz proje. Projeye TÜBİTAK'ın 1507 Kovid-19 çağrısı ile başladık. Projemiz onaylandıktan sonra biz milli tıbbi cihazımızı Türk bayrağı ile hastalarımızın hizmetine sunmayı hedefledik ve bunu başardık. "Kovid-19 hastalarının akciğerde yerleşen ve akciğerde çok ağır bir klinik tabloya neden olan virüsle karşı karşıya olduğunu belirterek, Çelik, bu hastaları olabildiğince kolay tedavi edip taburcu etmek istediklerini belirtti.
Cihaz 100 Kovid-19 hastası üzerinde. Klinik çalışmada Erzurum Şehir Hastanesi'nde tedavi gören 100 Kovid-19 hastasına göğüs duvarı fizyoterapi cihazı uyguladıklarını belirten Çelik, şunları söyledi:
"Cihazın amacı, akciğerlere inen ve enfeksiyon nedeniyle oluşan balgamın atılmasını kolaylaştırmak ve bir anlamda hastanın akciğerini öksürerek temizlemekti. Çalışma sonucunda bu Tedavide, cihazı uyguladığımız hastaların solunum fonksiyon testleri sabah 20 dakika, hastanede kaldıktan sonra akşam 20 dakika düzeldi, oksijen ve yoğun bakıma olan ihtiyacı azaldı. cihaza dikkat çekerek vurguladı. Cihaz, özelliğinden dolayı göğüs hastalıkları, zatürre ve palyatif gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor.
Cihaz üzerinde test edilen hastaların nefes almaları önemli ölçüde iyileşti
Klinik çalışmalardan sorumlu Dr. Öğretim Üyesi Buğra Kerget, Kovid-19 hastalarının en önemli sorunlarından birinin balgam çıkaramama ve solunum fonksiyon testlerinde azalma olduğunu belirterek, bu durumun patin akciğerlerini ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Kerget, “Cihazın 5. gününde hastaların solunum fonksiyon testlerinin ciddi şekilde düzeldiğini, 3. günden sonra öksürük ve balgam şikayetlerinin düzeldiğini gördük. Bunların sonucunda ara yoğun bakımdaki hastaların oksijen durumu düzeldi. Hem mikrobiyolojik hem de patolojik düzeyde olumlu sonuçlar bizi mutlu etti. Ayrıca cihaz, hastalarda gelişebilecek diğer organ bozukluklarının gelişmesini engellemiş ve en önemlisi hastaların yoğun bakıma gitmesini ciddi şekilde engellemiştir. "
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Keskin çalışmaya emeği geçenlere teşekkür etti.